Hi ha infants que sobresurten en ciències, però se’ls hi resisteix la música o la plàstica. N’hi ha d’altres que s’entrebanquen amb les matemàtiques però, en canvi, despunten en dansa o en gimnàstica. I també n’hi ha d’altres que no destaquen tant per les seves notes sinó per la seva gran capacitat de lideratge o d’empatia. I aquí ens preguntem: són uns més intel•ligents que els altres? Doncs la resposta és no. I és que cadascú ha desenvolupat els seus talents i capacitats d’una manera diferent.

El psicòleg i investigador Howard Gardner va encunyar el 1983 el terme ‘Intel•ligències Múltiples’. Aquesta teoria, a diferència del paradigma de la intel•ligència única, es centra en l’existència de fins a vuit aptituds diferents que tothom, en un grau més alt o més baix, posseeix. La diferència està, doncs, que en funció dels nostres interessos i del nostre entorn les perfeccionem més o menys.

1. Intel•ligència lingüística-verbal

Aquesta intel•ligència fa referència a l’habilitat per a expressar-se amb paraules i amb gestos, però també a la facilitat de comprendre i assimilar significats complexos. Els infants que la posseeixen disposen d’un llenguatge ric i fluid que utilitzen en converses o en textos. A més a més, els encanta llegir i gaudeixen amb els jocs de paraules.

Una de les millors maneres d’abordar aquesta intel•ligència és fer-ho mitjançant la paraula. És a dir, llegir contes i llibres a classe i a casa, fomentar el debat, celebrar concursos d’escriptura, o estudiar altres idiomes. Una altra eina per a desenvolupar aquesta aptitud són els jocs de taula com Scrabble o Tabú.

2. Intel•ligència logicomatemàtica

La intel•ligència logicomatemàtica, juntament amb la lingüística-verbal, és una de les aptituds que més es desenvolupen a les aules. Fa referència a l’habilitat per a resoldre problemes de manera lògica i amb un alt raonament numèric. Els nens i nenes amb aquest tipus d’intel•ligència tenen facilitat per a calcular i solucionar fórmules i endevinalles de manera ràpida. També solen gaudir fent sudokus, i mostren un gran interès a descobrir com funcionen les coses.

Així doncs, els jocs de construcció i de classificació són molt bons recursos per a fomentar la intel•ligència logicomatemàtica. A certa edat també podem optar pels escacs, el Tangram, o l’Àbac.

3. Intel•ligència espaciovisual

Segons la teoria, aquesta intel•ligència fa referència a la capacitat de processar la informació en tres dimensions, representar les idees de manera gràfica, i relacionar formes amb colors i espais. Els infants que han desenvolupat aquest tipus d’intel•ligència tenen facilitat per a pintar i per a dibuixar. Solen divertir-se amb els jocs de construcció, i mostren interès per les arts plàstiques i figuratives.

És per això que dibuixar, pintar, escriure o fer fotografies són algunes de les activitats que, tant a l’escola com a casa, es poden impulsar per a potenciar la intel•ligència espaciovisual. També podem potenciar-la mitjançant jocs de construcció o puzles.

4. Intel•ligència cinesicocorporal

Si la logicomatemàtica i la lingüística-verbal són dues de les intel•ligències múltiples que més protagonisme adquireixen a les aules, la cinesicocorporal és una de les que menys pes hi té. Fa referència a la capacitat de dominar el cos i d’expressar-se amb el moviment. Els nens i nenes que desenvolupen aquest tipus d’habilitat són flexibles, destres amb el cos, i aprenen i assimilen mitjançant el moviment. Poden ser grans esportistes o excel•lents ballarins i ballarines.

Així doncs, res millor que una activitat que potenciï el moviment i l’expressivitat corporal per a desenvolupar aquesta habilitat com ballar, fer teatre, o practicar algun tipus d’esport.

5. Intel•ligència musical

D’entre les Intel•ligències Múltiples, aquesta aptitud fa referència a l’habilitat per a percebre i discriminar els sons, i per a transformar-los en música. Els infants que l’han desenvolupat no només mostren interès per a la música, sinó que també es relaxen i comuniquen a través d’ella. A més, solen tenir especial facilitat per a tocar instruments i cantar, i s’interessen en aquelles dinàmiques que inclouen cançons.

Així doncs, les activitats que tinguin la música com a protagonista serveixen per a desenvolupar aquesta aptitud com, per exemple, ballar, cantar, escoltar música, o tocar algun instrument.

6. Intel•ligència naturalista

La intel•ligència naturalista està relacionada amb l’habilitat de distingir, classificar i utilitzar elements del medi ambient, així com amb la capacitat per a mostrar sensibilitat amb els animals i el seu entorn. Als infants que la desenvolupen els encanta la natura i els animals, i solen gaudir contemplant i descobrint plantes, insectes, i minerals. A més a més, es relaxen i expressen millor en el medi natural.

Per a desenvolupar aquesta habilitat podem fer excursions a la naturalesa o al zoo, estudiar el comportament dels animals i insectes, animar-los a col•leccionar pedres i minerals, regar les plantes o el jardí, o cuidar la mascota -si en tenen-.

7. Intel•ligència interpersonal

Aquesta aptitud es refereix a la capacitat de relacionar-se socialment, d’empatitzar amb altres persones, i de treballar i cooperar amb el grup. La intel·ligència interpersonal permet als infants que la desenvolupen posar-se en el lloc de l’altre, gestionar conflictes, i participar en jocs i dinàmiques d’equip.

Els debats, els treballs en equip o les dinàmiques grupals amb intercanvi de rols són una bona eina per a fomentar l’empatia, una de les habilitats més necessàries.

8. Intel•ligència intrapersonal

A diferència de les anteriors, l’habilitat intrapersonal no està relacionada amb una aptitud acadèmica concreta. Fa referència a la capacitat d’una persona per a conèixer-se a si mateixa, per a donar-se valor, i per a reflexionar. Desenvolupar aquesta intel•ligència és clau tant pels infants com pels adults, ja que afecta qualsevol àmbit de la nostra vida.

Per tal de desenvolupar l’autoconeixement i l’autoestima de cada nen o nena és necessari donar-los temps per a la reflexió i la meditació. Escriure i verbalitzar els seus sentiments, ser conscients de les seves fortaleses i febleses, i aprendre a treballar de manera autònoma i al seu ritme pot ser de gran utilitat per a aconseguir-ho.

Desenvolupa les aptituds amb Macroesplay!

Com Howard Gardner, a  Macroesplay-una de les quatre divisions de Macrolim- creiem que tots i cadascun dels infants són intel•ligents i posseeixen diferents talents i habilitats que es poden desenvolupar. És per això que les nostres activitats extraescolars i casals d’estiu estan dissenyats per a potenciar les intel•ligències que, per currículum o per falta de temps, no poden ser abordades a les aules o a casa. Ho fem amb professionals especialitzats, i utilitzant, sempre, el joc com a mètode d’aprenentatge.

Vols potenciar al màxim els talents i aptituds dels més petits? A Macrolim desenvolupem extraescolars que tenen en compte les intel·ligències múltiples. Contacta amb nosaltres i t’ajudem.